Musea en kunst

De laatste herberg aan de buitenpost, V. G. Perov, 1868

De laatste herberg aan de buitenpost, V. G. Perov, 1868

De laatste taverne bij de buitenpost is Vasily Grigorievich Perov. 51.1x65.8

Het werk van V. Perov (1833 (1834) - 1882) eind 1860 onderging een aantal stilistische veranderingen: de kunstenaar weigert een groot aantal karakters, groteske, scherp onthullende kenmerken en bonte kleuren. Het palet is gecompliceerd en de plot wordt bereikt vanwege de coloristische oplossing, de bijbehorende psychologische stemming en pittoreske expressie. De vroege schilderijen van de schilder zijn doordrenkt met een anekdotisch 'onthullende' sfeer en zijn schilderachtige karikaturen, ook voor de geestelijkheid. De satirische stemming is in de loop der jaren echter afgezwakt, vervangen door dramatische expressie en psychologische generalisatie, die universele proporties hebben aangenomen.

Het werk is geschreven in sombere kleuren, alleen vuurflitsen in de ramen alsof het probeert uit te breken en een alarmerend humeur te creëren. Taverne en de kerk - twee plaatsen waar een persoon kan opwarmen tijdens de winterkou. De eerste is volgens Perov zelf een 'hol van losbandigheid', wiens helse vuur alle verdiepingen van de huizen vulde. De dichte sneeuw chaotisch gesneden door sleden van een slee in de buurt van de taverne, en de met vuil omzoomde weg die wegloopt van de kerk getuigt welsprekend van wat voor soort toevluchtsreizigers voor zichzelf hebben gekozen. Hier drinken de boeren het verdiende geld per dag. En blijkbaar wacht haar boer man in de slee op een gekrompen, bevroren van lang wachtende boer.

Het beeld is koud, warme tinten zijn alleen aanwezig in het beeld van een taverne en een fragment van een doffe lucht, die geel wordt boven de kerk, nauwelijks zichtbaar in de verte. Donkergrijze, zwarte en bruine tinten versterken alleen het gevoel van hopeloosheid en tragedie, omdat er in de hele ruimte geen enkele kloof is, omdat er geen kloof is in het lot van mensen.

Het doek veroordeelt niet langer ondeugden en sociale zweren, maar zegt de bittere waarheid over de onmogelijkheid om het leven in zijn geboorteland te veranderen.


Bekijk de video: Johanneskerk dienst 7 juni (Januari- 2022).