Musea en kunst

Danae, Rembrandt, 1636

Danae, Rembrandt, 1636

Danae - Rembrandt Harmenszoon Van Rijn. 185x203

Een erkend meesterwerk van de Nederlandse kunstenaar Rembrandt (1606-1669) Danae is geschreven gebaseerd op de mythe van Danae, moeder van Perseus. De vader van het meisje leerde uit de profetie dat hij zou sterven door toedoen van Danai's zoon, zette haar gevangen en gaf haar een dienstmeisje. Dit weerhield de opperste Griekse god Zeus niet, die de gevangene binnendrong in de vorm van gouden regen, waarna ze een zoon baarde. De foto valt op door een speciale "Rembrandt" kleur. De combinatie van flikkerende tinten van het gordijn, de sprei en het tafelkleed afgewisseld met gouden accenten weerspiegelt de schoonheid en verfijning.

Het lichaam van een naakte vrouw die in bed ligt, wordt benadrukt door het heldere, stromende zonlicht dat door de luifel valt, verschoven door de meid. Danae stond op en stak aarzelend haar hand uit om het licht te ontmoeten. Haar goddelijke minnaar staat op het punt te verschijnen. Naar het beeld van Danai Rembrandt legde de trekken van zijn vrouw Saskia vast. Na haar dood werden ze veranderd en aangevuld met de kenmerken van de nieuwe geliefde vrouw van de kunstenaar. Rembrandt kopieerde ook de lachende engel aan het hoofdeinde van het bed, nu huilt hij natuurlijk van de overledene.

Het lot van het werk was niet gemakkelijk: in 1985 goot een gekke vandaal die de Hermitage bezocht zwavelzuur uit de fles in het midden van de foto en stak vervolgens tweemaal het canvas met een mes. Bijna 30% van het werk was beschadigd en de restauratie duurde twaalf jaar.


Bekijk de video: The 1636 Danae by Magisto (Januari- 2022).